top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

Bewegen voor je brein!

Beweging houdt niet alleen het lichaam in conditie, maar ook het brein. Als je beweegt, ontwikkelen je hersens nieuwe verbindingen en onderhouden ze de oude.


Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Daarbij spelen allerlei mentale processen een rol. Denk aan het geheugen, maar ook taal, oriëntatie, focus, het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien. Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initiatieven nemen cognitieve functies. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden dus voortdurend!


Op Bewegenvoorjebrein vind je betrouwbare informatie over het effect van sport en bewegen op je hoofd. Bewegen heeft namelijk veel invloed op hoe goed je brein werkt, hoe je je voelt en zelfs op hoe je met anderen omgaat. Op deze website lees je alles over hoe dit precies zit. Ook staat er veel informatie over hoe jij zelf in actie kunt komen. Je vindt er handige beweegtips, suggesties voor boeken, een agenda met evenementen en ervaringsverhalen van anderen. Ontdek Bewegenvoorjebrein en laat je inspireren om in beweging te komen voor een fitter brein!


#Leuk weetje over Beweging & Brein:

Als je 3 uur lang weinig beweegt en je spieren dus vrijwel niet gebruikt, ontstaan er veranderingen in je lichaam. Dat stelt onderzoekster Yvonne Hartman van het Radboud UMC in Nijmegen. Bij proefpersonen die 3 uur lang zaten nam de bloedstroomsnelheid af, konden bloedvaten minder goed de doorbloeding reguleren én nam de bloeddruk toe. Terwijl die bloedstroomsnelheid belangrijk is om je lichaam gezond te houden. Te lang zitten heeft dus een negatieve impact op je lichaam. Bovendien zijn er nu wetenschappelijke aanwijzingen dat óók in de hersenen de doorbloeding afneemt als je 3 uur lang zit. Word je meteen dom als je doorbloeding vermindert? Nee, hoor. Wel is de doorbloeding in je brein essentieel om goed te kunnen denken en leren. Beweging is dan ook goed voor je hersenwerking!


-> Ook kan je je hersens laten kraken door de ins en outs van bridge onder de knie te krijgen!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page