top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

WOUDENBERG VERTELT #COLUMN8


Woudenberg: een sportief dorp waar te weinig bewogen wordt…


Deze week een column van het oudste lid van het kernteam #sportinwoudenberg.

Ik ben Henk van de Wetering en ook geboren en getogen in ons mooie dorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw mocht je pas lid van de voetbalclub worden als je 10 jaar was.. En aanmelden deed je nog bij een winkel: bij meneer Wildschut aan het Julianaplein 8. Daar kon je ook lekkere snoep kopen! En hingen de opstellingen van de elftallen elke week aangeplakt. Mijn vader maakte me administratief een jaartje ouder toen ik 9 was en zo kon ik gaan voetballen bij de s.v. Woudenberg, toen nog op het veld waar nu het Wencum is. En ik ben nog steeds lid van die bijna 60-jarige vereniging! In de loop van de jaren heb ik ook bij mooie Woudenbergse clubs aan volleybal, dammen, tafeltennis en bridge gedaan. En heb ik menig Florijn Winterloop volbracht.


Tegenwoordig zit ik een aantal keren per week op de racefiets en geniet ik van golf, een sport waarmee je kunt beginnen als je wat ouder wordt. Handicap 49, maar dat maakt niet uit, het is heerlijk, gezond en uitdagend om met vrienden een rondje van 9 holes te lopen bij onze club in Zeist.


En natuurlijk je kunt ook als vrijwilliger je steentje bijdragen en dat doe ik vanaf 1973 in allerlei functies bij de voetbalclub en nu dus als lid van het kernteam.

Een leven lang actief zijn met sport, dat kan in Woudenberg. Waar we zoals velen zeggen een bloeiend verenigingsleven hebben. En waar je al vanaf een jaartje of 4 spelenderwijs kunt meedoen met sporten. En toch: in Woudenberg wordt te weinig bewogen! In 2019 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. In de provincie Utrecht ligt dat cijfer wat hoger, Woudenberg scoort gemiddeld. De sportdeelname in onze gemeente (slechts 45% van onze inwoners sport elke week) valt tegen als je die vergelijkt met andere gemeenten in onze provincie. Er zijn minder kinderen en jongeren lid van een sportclub en ook beschikt 8% van onze 10-11 jarigen niet over een zwemdiploma. Van de 65+ers sport slechts 31% wekelijk en heeft 60% overgewicht.*


Door Corona zullen deze cijfers niet gunstiger zijn geworden. En daarom ben ik ook zo blij met het Woudenbergse sportakkoord en alle initiatieven die daar voor jong en oud uit voortkomen. Van de beweegmakelaar tot de bridgecursus van Scharuk, de wandelgroepen op Facebook, de Diabetes challenge, katapults bouwen, online Sportcafé en cursussen en ga zo maar door. Het meest geniet ik van de samenwerking tussen de clubs en andere sport en beweegaanbieders, maar ook met de huisartsen, de Kleine Schans en Reinaerde. Samen maken we elkaar sterker en Woudenberg sportiever en gezonder. Wat mij betreft is de ambitie dat we over een jaartje of 4 niet meer aan de onderkant van de lijstjes bungelen, maar de sportiefste en gezondste gemeente van de provincie zijn!


Graag geef ik de pen door aan Kees en Margriet Vink die met Bodyflash al decennia een enorme bijdrage leveren aan deze ambitie leveren!


Henk van de Wetering


*De cijfers komen uit ‘Staat van Utrecht, Gezond bewegen. Een brede kijk op bewegen in de provincie Utrecht’, november 2020.

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page