top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

WOUDENBERG VERTELT #COLUMN19

Met een doel voor ogen


Tijdens het schrijven van deze column is het EK voetbal in de eindfase, de Tour de France in volle gang en vertrekken de eerste atleten naar Tokio. Allemaal hebben ze een duidelijk doel voor ogen en dat is winnen! Winnen van de concurrent, maar ook winnen van zichzelf door bijvoorbeeld een persoonlijk record te halen. Door deze focus kunnen topsporters de motivatie en discipline opbrengen om hard en veel te trainen, op tijd naar bed te gaan en feestjes af te zeggen. In deze drijfveren herken ik mezelf.


Als mannetje van 16 had ik ook een doel voor ogen en dat was dat ik bij de Mariniers wilde.

Aan motivatie geen gebrek om de discipline op te brengen keihard te trainen om dit doel te bereiken.Toen ik dit had bereikt kwamen er snel andere doelen; ik wilde de snelste en de beste zijn en winnen van de ander, maar ook van mijzelf. Het gaf me een kick. Hierdoor ging ik steeds meer en gevarieerd trainen en werden de sportieve uitdagingen steeds groter. Het gaf me een goed gevoel om te zien dat ik doelen kon halen. Daardoor word je gesterkt in je motivatie.


En nu? Ik ben nu 52 jaar en die motivatie heb ik nog steeds.

Sporten hoort bij mijn levensstijl en ik kan geniet van trainen, mijn persoonlijke doelen en wedstrijden. Door doelen te stellen kan ik mij steeds weer opladen om van de bank te komen en door weer en wind toch weer naar buiten te gaan of de sportschool in te duiken.


Overigens begrijp ik goed dat veel mensen sporten helemaal niet zo leuk vinden, maar wel weten dat bewegen goed voor ze is. Bewegen is trainen, maar wat is eigenlijk trainen? Trainen is een activiteit die prestaties verbetert door een fysieke verandering in het lichaam. Een training is dus voor iedereen anders. Waar de ene persoon vijf uur volle bak moet gaan fietsen om een effectieve training te hebben, kan voor een ander een kwartiertje stevig wandelen voldoende zijn. Maar als je iets niet leuk vindt, is de motivatie om het te doen vaak ver te zoeken. Het kan zeker helpen om je zelf een doel te stellen en om het iets het leuker te maken. Stel dus voor jezelf, hoe klein ook, een haalbaar doel en beloon jezelf als je het doel hebt gehaald; “de winst”. Maak het leuker, sport samen met je beste vriend of vriendin zodat je elkaar kunt motiveren of zoek een verenging of club (maak gebruik van de strippenkaart om het te onderzoeken). Soms is het een drempel om naar een vereniging of club te gaan, want je kunt het gevoel hebben: ‘kan ik dit wel? of ‘ik pas hier niet’.

Mijn advies laat dat gevoel los, want je traint voor jezelf om je eigen doel te bereiken en uit ervaring weet ik als je het volhoudt het vanzelf beter gaat.

Zelf geef ik les bij Bodyflash en als trainer vind ik het natuurlijk leuk om ervaren sporters te begeleiden, maar ik krijg nog meer energie om iemand die net begint te motiveren en te laten ervaren dat bewegen echt leuk kan zijn.


Dus stel voor jezelf een haalbaar doel, maak het leuk en beloon jezelf.

Dan wordt bewegen een vanzelfsprekendheid.


Met sportieve groet van Paul IJmker.
67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page