top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

WOUDENBERG VERTELT #COLUMN16

Vanaf 1995 ben ik een (redelijk) fanatieke hardloper. Het begon ooit op een feestje in Rotterdam waar ik 22 jaar heb gewoond. Iemand riep na een aantal biertjes (teveel) op: “…dan gaan wij morgen toch gewoon lekker hardlopen!” Ik knikte instemmend en 6 jaar later liep ik mijn eerste (Rotterdamse) marathon. In 2008 kwamen wij in Woudenberg wonen en begreep ik al snel dat alle hardlopers in onze omgeving enorm verwend zijn. Wat wonen Woudenbergers toch in een prachtig en veelzijdig gebied met bos, heuvels, zand en natuurlijk vlak (snel) asfalt - en dat alles op korte afstand van het dorp.


Hardlopen is leuk (wie kent de loopgroep niet?) maar wat nog leuker is, is hardlopen met elkaar! Na een aantal jaren alleen gelopen te hebben heb ik samen met mijn vrienden Jaap, Roland, Jan en August een vriendensportgroepje gevormd om de naam ‘De Hardlooptijgers’: iedere zondagochtend om 8.15 lopen we samen vanaf de Franse Put een rondje van 5-8 of 10 km. Als de zon schijnt (wat echt niet altijd voorkomt) dan besef ik hoe heerlijk het is om hier met elkaar gezellig te kunnen sporten; of je nu hardloopt, fietst, wandelt of aan het mountainbiken bent. Het is gewoon lekker om jezelf uit te dagen om tekens weer een nog betere tijd neer te zetten, of net nog even een paar km verder te lopen in onze mooie omgeving. Of op een andere locatie of in een ander land op vakantie of als je zakelijk even weg bent; je loopschoenen nemen niet veel plaats in beslag in je koffer en ik vind het leuk om in de vakantie op die manier de omgeving te verkennen of tijdens een zakelijk bezoek in een ander land even “het hoofd leeg te maken”.


Het hoogtepunt van het jaar is de Florijnwinterloop, het eerste loopevenement in het jaar en grootste loopevenement in de regio. Ik ben er zelf sinds drie jaar bij betrokken via de sponsorcommissie. Het is fantastisch om te zien hoeveel Woudenbergers zich inzetten om dit fantastische festijn te organiseren. Het is veel werk om dit loopfestijn van de grond te krijgen; de website onderhouden, de kinderloop organiseren, proefwandelen, bikers, EHBO, facilitaire diensten, sponsors, tentenbouwers enzovoort, enzovoort. Iedereen is enthousiast bezig om deze dag perfect te laten verlopen. Mooi ook om op de dag van de Florijnwinterloop alle sporters; wandelaars en hardlopers met bezwete gezichten de finish over te zien komen; smachtend naar dat drankje en….. de rookworst. Want ook daar staat de Florijnwinterloop om bekend; de informele goede organisatie en…. de rookworst! Het is jammer, maar begrijpelijk, dat wij afgelopen jaar dit evenement niet hebben kunnen organiseren. Ik weet zeker dat iedereen reikhalzend uitkijkt naar volgend jaar als op 8 januari 2022 de eerste de Florijnwinterloop weer van start gaat.


Met “De hardlooptijgers” richten we ons eerst op zaterdag 26 juni 2021. Dan wordt Muskathlon@home (een initiatief van Compassion) gehouden. Welllicht een leuk en goed idee voor iedere sportende Woudenberger. Het idee is eenvoudig: je meld je aan op www.compassion.nl, je schrijft je in bij team “1euro60” (dit is het team van Woudenberg). Je verkoopt iedere kilometer die loopt fiets, stept, wandelt voor € 1,60. Dit is het bedrag waar een gezin in armoede een dag van moet leven. De Hardlooptijgers willen op zaterdag 26 juni 5 x 16 km lopen om geld voor dit doel bij elkaar te krijgen. Ik hoop van harte dat alle sportende Woudenbergers en de lezers van Let op Woudenberg dit initiatief zullen omarmen en ook meedoen met Team “1euro60”!


Ik geef de pen graag door aan Daan Banning, speler van v.v. Woudenberg 1 en een heel enthousiaste jeugdtrainer bij de voetbalclub!


Peter van der Krans


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page