top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

WOUDENBERG VERTELT #COLUMN10

“Elk nadeel heb z’n voordeel!

Een gevleugelde uitspraak van één van onze, zo niet dé grootste sport en cultheld aller tijden.


Ook in deze tijd is de uitspraak van Johan van toepassing.


Het nadeel in deze coronacrisis zijn er legio: Sportscholen al maanden gesloten, binnensport niet mogelijk, de senioren die pas sinds kort weer mogen sporten in 4-tallen, geen publiek, geen competitie, kantines gesloten en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Het voordeel? Dat is wel even zoeken zou je zeggen. Echter heb ik wel een groot voordeel gezien in de afgelopen periode.


Samenhorigheid

De samenhorigheid onder de Woudenbergse (sport)verenigingen die echt versterkt is door de crisis.


Dit werd al in gang gezet met de opstart van het sportakkoord en heeft nog meer een boost gekregen door de coronacrisis.


Prachtig om te zien dat zodra het buitensporten weer mogelijk werd, dat alle partijen de registers open trokken om iedereen weer aan het sporten te krijgen. Op het hoogtepunt waren er, naast de gebruikelijke verenigingen die normaliter op het sportpark gehuisvest zijn, tal van andere verenigingen en clubs op zowel sportpark de Grift als bij tennisvereniging ’t Schilt te vinden. Vollebalvereniging Woudenberg, LONGA, tafeltennisvereniging ttv SMASH, Fysiotherapie Geeresteijn, De buurtsportcoaches allemaal actief op sportpark de Grift.


Zo werd het belang van sport nog maar eens onderstreept en niet alleen vanwege de fysieke voordelen die je hiermee behaalt, maar ook zeker de sociale maatschappelijke betrokkenheid die bij de sport heerst.


Juist daarom is het voor mij niet te begrijpen dat de sport nog steeds voor een groot gedeelte op slot zit. Eenieder die betrokken is bij de sport in Woudenberg zal dit onderstrepen. Wel de slijters, snackbars, fastfoodketens en tabakszaken open, maar sportscholen, zwembaden en binnensportaccommodaties gesloten. Waar de overheid prat gaat op dat vaccineren de oplossing is, ben ik van mening dat dit een deel van de oplossing is. Gezonde voeding, genoeg lichaamsbeweging en een goede geest lijkt mij de beste balans om elk virus te verslaan. Vandaar ook dat het voor mij als buurtsportcoach onbegrijpelijk is dat we daarnaast ook nog met de bezuinigingsdialoog praten over bezuinigingen op de sport in Woudenberg. Waar we als buurtsportcoach de afgelopen jaren druk bezig zijn geweest met de jeugd overtuigen van het belang van een gezonde leefstijl met o.a. klassenclinics, rookvrije sportparken, toernooien, voorlichtingen op scholen, coach gezonde kinderopvang en ook de komende jaren willen gaan inzetten om bijvoorbeeld met de gemeente Woudenberg een JOGG gemeente te worden (jongeren op gezond gewicht). Voor mij des te meer reden om te blijven investeren in de sport. Dat is nooit weg gegooid geld en zorgt alleen maar voor minder kosten in de zorg. Win-Win dus. Laten we hopen dat dit echt de laatste loodjes zijn en we snel weer allemaal van onze sport mogen en kunnen genieten.


Jonathan Riezebosch

Buurtsportcoach Woudenberg


Ik geef de pen door aan: Arnold Keller, een plaatselijke sport en cultheld.
82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page