top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSport in Woudenberg

WOUDENBERG VERTELT COLUMN 28

Ilse van de Burgwal, kernteam #sportinwoudenberg Je hebt altijd een keuze

Wat kun je leren van een voormalig topsporter en bondscoach over omgaan met tegenslagen en hoe kun je doorzetten om je doelen te halen? Hierover ging mijn presentatie op Jan Ligthart school afgelopen week. Ik vind het belangrijk om kinderen te inspireren hoe tegenslag je sterker maakt, wat doorzettingsvermogen je uiteindelijk aan plezier kan opleveren en weerbaarheid ervoor zorgt dat je sterk staat.


Regelmatig word ik gevraagd door basisscholen en bedrijven om over deze onderwerpen te spreken. Waarom? We leven in een maatschappij waarin het gaat om presteren. Het resultaat is belangrijk. Een fout maken mag vaak niet. Kinderen zijn minder weerbaar. Ouders en andere opvoedkundigen zijn bezig om te voorkomen dat hun kind iets ‘overkomt’.

Ook voor volwassenen geldt dit. Hoe vaak probeer jij iets nieuws en ga je uit je comfort zone? Hoe vaak blijf jij thuis als je geen zin hebt om te sporten terwijl je weet dat het goed voor je is? Een ander voorbeeld; blijf je lang hangen in vervelende situaties? Hoe makkelijk is het om je gevoel uit te schakelen en weg te duiken achter de tablet of de televisie. Dit geldt voor volwassenen en kinderen.


Mijn verhaal is een opeenstapeling van momenten waarop ik een keuze maakte; de val van de fiets en mijn jarenlange rugpijn, mijn ongeluk op mijn 19e. Momenten waarop ik een keuze moest maken; ben ik een leider of een slachtoffer van deze situaties. Zonder twijfel koos ik ervoor om een leider te zijn. Dat heeft mij veel opgeleverd; wereldkampioen rolstoelbadminton, bondscoach Para-Badminton en inspirator. Maar bovenal heeft het mij opgeleverd dat ik mij, ondanks mijn rolstoel, niet beperkt voel en realistisch positief in het leven sta.


Dit is uiteraard een groot voorbeeld. Maar elk moment van de dag kun je deze keuze maken. Jong of oud. Je kunt blijven denken in termen als bijvoorbeeld: ‘ik ben weer de klos’, ‘iedereen is tegen mij’, ‘het is allemaal’. Maar je kunt ook eigenaarschap tonen in de situatie waarin je zit en in hetgeen waar jij invloed op hebt.


In mijn eentje de wereld veranderen is lastig, maar als ik tijdens zo’n presentatie het leven van één iemand kan veranderen, dan ben ik een blij mens!


Mijn vraag aan jou; welke keuze maak jij vandaag? Ben jij een leider of een slachtoffer vandaag?
84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page