top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

WOUDENBERG VERTELT #COLUMN

Column van Gert Heslenfeld, Schaatsvereniging Woudenberg (SVW)


Sporten doe ik al sinds ik als kleuter naar de gymnastiek ging. Later werd dit opgevolgd door heel veel andere sporten, vrijwel alles vind ik leuk. Het is dan ook vrij logisch dat ik na mijn middelbare school naar de Academie Lichamelijke Opvoeding ben gegaan om sportleraar, leraar lichamelijke opvoeding, te willen worden. Echter, door blessures heb ik dat, ondanks mijn diploma, nooit in praktijk kunnen brengen. Wel weet ik dat ik ook nu nog opnieuw voor deze opleiding zou kiezen. Een opleiding die zeer breed is met vakken als fysiologie, anatomie maar ook psychologie, pedagogiek en didactiek. Daarnaast wat mij betreft een mooie mix met theorie en praktijk, zowel zelf sporten als ook het lesgeven oefenen, dit past bij mij!


Sporten ben ik altijd blijven doen en mijn blessure beperkte dat gelukkig vrijwel niet. Fietsen, (berg-)wandelen en later schaatsen, allemaal is het leuk en doe ik dan ook nog steeds met veel plezier. Anderen enthousiasmeren ook te gaan sporten, anderen iets te leren, begeleiden of een activiteit organiseren is leuk en belangrijk en dat doen de diverse sportverenigingen dan ook volop. Samen sporten maakt dit alles extra leuk en het is belangrijk voor je gezondheid. Daarin voel ik mij dan ook het meest op m’n plaats en draag ik graag ook een steentje aan bij.

Al bijna 25 jaar ben ik nu lid van SchaatsVereniging Woudenberg. Toen mijn kinderen gingen schaatsen ging ik met hen mee en was het een logische stap om ook training te gaan geven. Heerlijk om al die kinderen lekker actief te zien op het ijs en spelenderwijs schaatsen te leren. Dat is echt genieten!

Natuurlijk is het belangrijk om schaatstrainers te hebben die hiervoor ook opgeleid zijn. Een trainerscursus volgen was voor mij dan ook geen probleem al had ik dit graag gedaan destijds met een paar anderen van onze vereniging. Ook hierbij geldt dat het samendoen veel leuker is dan alleen. Een aantal jaar later ben ik schaatstraining gaan geven aan recreatieve schaatsers, vaak beginners die ik de schaatstechniek mocht aanleren. Erg leuk om na afloop te horen hoe lekker zij geschaatst hadden en dat ze weer wat geleerd hebben. Altijd ook erg enthousiast zowel voor, tijdens en ook na de training.


De echte hoogtepunten zijn natuurlijk terug te halen tijdens het schaatsen op natuurijs. En al lijkt het steeds minder te worden ook de laatste jaren lag er op Loosdrecht (maart 2018) en begin dit jaar ook op het Veluwemeer een prima ijsvloer waardoor het schaatsen weer een feest was.


Schaatsen is en blijft natuurlijk een sport met een soort van drempel. Je hebt er immers ijs voor nodig en dat is niet altijd beschikbaar, niet altijd dicht bij jou in de buurt. Om toch in beweging te zijn en te blijven, ook in de zomertijd, wat je altijd kunt doen is wandelen en ook fietsen. Naast dat fietsen een mooie afwisseling is met het schaatsen in de winter is het ook een heerlijke activiteit om wat te zien van ons mooie Nederland, onze mooie omgeving rondom Woudenberg.


In Woudenberg zijn erg veel fietsclubjes van vrienden, ontstaan vanuit de schaatsvereniging of op andere wijze en dit is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Ook de mountainbike tracks die er dicht bij ons in de buurt zijn hebben daaraan bijgedragen. Wat zou het mooi zijn als er meer bekendheid en vooral openheid zou zijn zodat iemand die dit wil zich kan aansluiten bij één van deze clubjes zodat hij/zij niet alleen op de fiets hoeft te gaan. Ik zelf vond het een mooi initiatief toen we een aantal jaar geleden met wel zo’n 50 - 70 fietsers bij elkaar kwamen om te bekijken hoe we dit zouden kunnen vormgeven. Daar is echter nooit een vervolg aan gegeven.


Alles bij elkaar vormt bewegen/ sporten een rode draad in mijn leven.

Zelf doen, samendoen, een ander iets leren. Heerlijk!

Wat zou het fijn zijn dit nog vele jaren te kunnen blijven doen? Met andere woorden: “Een leven lang sporten“. Daar kan je zelf veel aan doen door gezond te blijven, een goede balans te zoeken en te voorkomen dat je blessures krijgt.

Ik hoop zelf nog erg lang op deze wijze door te gaan, zelf en met elkaar. De verenigingen in Woudenberg spelen daar zeer zeker een grote rol in.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page