top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

Woudenberg als gymzaal

Woudenberg als gymzaal Sport in de openbare ruimte: kans voor ons dorp?!

Wel eens van Eline Dikker gehoord? Een paar weken geleden stond ze in ADAC als Nederlands kampioen Freerunning. Waar ieder ander gewoon een muurtje, hek of trap ziet, is elk stuk straatmeubilair voor Eline Dikker uit Amersfoort een kans om een salto, backflip of speedstep te maken. Ze traint op het Eemplein, voor het stadhuis en in de Amersfoortse plantsoenen. Is freerunnen ook een kans voor de Woudenbergse jeugd om te sporten in de openbare ruimte?

Provinciaal sportakkoord Onlangs hadden Jonathan en Henk vanuit het kernteam #sportinwoudenberg op uitnodiging van en samen met wethouder Pieter de Kruif een gesprek met 3 medewerkers van de provincie Utrecht. De provincie heeft interesse in het Woudenberg sportakkoord omdat de provincie bezig is met een provinciaal sportakkoord. Sport heeft jarenlang niet op de provinciale agenda gestaan, maar het huidige college van Gedeputeerde Staten vindt het wel van belang om aandacht te besteden aan sport, bewegen en een gezonde leefstijl. En de samenwerking die we in Woudenberg hebben met diverse sportaanbieders, de Kleine Schans, Jan Ligthartschool, Jeugdpunt, kinderopvang, SWO, Reinaerde en andere organisaties laat zien hoe het kan. De provincie zet in op drie thema’s:

  1. Sport in de openbare ruimte;

  2. Verduurzaming;

  3. Inclusieve sport.

Wij hebben de mensen van de provincie geïnspireerd met veel praktische voorbeelden van hoe het in Woudenberg werkt: samen aan de slag met ons digitale platform, de strippenkaart, de MQ-scan voor de basisscholen en wandelmaatje als voorbeelden. En nu ook de aansluiting met het leefstijlakkoord. Binnenkort starten we als JOGG-gemeente: Jongeren op Gezond Gewicht en ‘Woudenberg drinkt water’. De Jan Ligthartschool is daarbij de voorloper, maar we rekenen erop dat andere scholen zich aansluiten!


Inspiratie voor Woudenberg

Maar zelf kregen we ook weer nieuwe ideeën, bij voorbeeld: 

1. Hoe kunnen we in Woudenberg de openbare ruimte beter benutten om te sporten en bewegen? Dat kan bij voorbeeld door de bestaande skatebaan een opknapbeurt te geven. En: hebben wij ook mogelijkheden voor de Woudenbergse Eline Dikkers, jongens en meiden die backflips of speedsteps willen maken? Ideeën zijn welkom!

2. Hoe kunnen we de sport in Woudenberg inclusiever maken, zodat er plek is voor iedereen die wil sporten en bewegen? Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport. Vertaald naar ons dorp kunnen dat zomaar 700 Woudenbergers zijn die dat gevoel delen. Hoe zorgen we ervoor dat onze sportclubs inclusiever worden: open staan voor iedereen? Ook degenen die belemmeringen ondervinden die er vanwege leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen? 3. Volgend jaar komt de Vuelta, de Ronde van Spanje door Woudenberg (19-21 augustus 2022). Inde 100 dagen daarvoor worden verschillende activiteiten georganiseerd door scholen, sportclubs, culturele instellingen en ondernemers. Thema’s zijn feest, gezondheid en duurzaamheid. (https://www.lavueltaholanda.com). Dat is toch ook een mooi platform voor ons? Wie pakt de handschoen op in Woudenberg? Ook hiervoor is budget beschikbaar! 1 Algemeen Dagblad/ Amersfoortse Courant, 18 september 2021 2 Zie ook het boek: buitenkansen-voor-een-uitnodigende-buitenruimte 3 Sportdeelname Index, oktober 2020, NOC*NSF

Kortom: vanuit het Woudenbergs sport- en het leefstijlakkoord (en mogelijk dus ook de provincie) zijn er kansen om met mooie, creatieve ideeën te komen. Wij kunnen niet wachten, maar dagen Woudenbergers uit om aan te haken op de verschillende thema’s! info@sportinwoudenberg.nl
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page