top of page
Zoeken
  • buurtsportcoach

Wetswijzigingen sportclubs #per1juli2021

Deze wetswijzigingen zijn vanaf 1 juli van toepassing op sportclubs

Vanaf 1 juli zijn er een aantal wetswijzigingen die ook van invloed zijn op sportverenigingen en sportaanbieders. Waar moet jouw sportclub rekening mee houden? Bekijk hier de belangrijkste wijzigingen.


Sluiting rookruimtes in openbare gebouwen

Rookruimtes in openbare gebouwen zijn vanaf 1 juli niet meer toegestaan. Dit betekent dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Rookruimtes moeten vanaf dan een volledig zelfstandige ruimte zijn op het terrein en mogen géén overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld de ingang van de sportaccommodatie. Daarnaast geldt dat de ruimte geen dubbelfunctie mag hebben zoals een parkeerplaats of een fietsenhok.


In het kort:

• De rookruimte, die in of aan jouw accommodatie vastzit, dient per 1 juli gesloten te zijn. • Dit moet duidelijk kenbaar gemaakt worden aan al je leden en gasten.

• Nergens in openbare gebouwen mag nog gerookt te worden. Dit geldt ook voor e-sigaretten. Hier dien je zelf op te handhaven.


De wereld wordt rookvrij. We zetten ons in voor een rookvrije generatie en streven naar een rookvrije sport in 2025. Sluit je aan en ontvang communicatiemiddelen voor jouw club via Rookvrije Generatie.


Wederverstrekking van alcohol is strafbaar

De drank- en horecawet is aangepast naar de alcoholwet. Hierin zijn een aantal wijzigingen op genomen. Voor sportaanbieders is vooral van belang dat het wederverstrekken van alcohol vanaf 1 juli strafbaar is. Dit betekent dat het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen en deze drank dan door te geven aan een minderjarige.

In het kort:

• Vanaf 1 juli kan, naast dat een minderjarige en de aanbieder van alcohol een boete krijgen voor wederverstrekking, nu ook de meerderjarige een boete ontvangen voor het doorgeven van alcohol houdende drank

Via de e-learning Verantwoord alcohol schenken leren barmedewerkers binnen jouw club hoe zij om kunnen gaan met de wet- en regelgeving en lastige situaties achter de bar. De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met NOC*NSF, VWS en drie andere branches.


Statiegeld nu ook op flesjes onder de 1 liter

Om de grote hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan wordt er vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld. Voor flessen boven de 1 liter blijft het statiegeld 25 cent.

In het kort:

• Flesjes met statiegeld kan je herkennen aan een recyclelogo. Flesjes met een streepjescode kan je niet inleveren tegen statiegeld.

• De flesjes kunnen, behalve in de supermarkt, op verschillende punten worden ingeleverd. Jouw sportclub kan hieraan mee doen.


Klik hieronder voor het pdf bestand!

infosheet-wetswijzigingen-sportcubs-per-1-juli-2021
.pdf
Download PDF • 87KB


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page